Sfaturi pentru incepatori in sudura MMA

Cum functioneaza un invertor MMA?

Este un echipament destul de simplu construit. Este dotat cu un comutator, un potentiomentru si doi conectori, unul pentru clestele port electrod acoperit ce poate fi rutilic sau bazic in functie de natura materialului sudat si un cleste clema sau cleste de masa.

In ce consta arcul electric?

La atingerea dintre electrodul de sudura utilizat si materialul ce urmeaza a fi sudat apare un arc electric ce genereaza caldura ( aproximativ 3600 grade Celsius) ce este necesara topirii simpultane a celor doua materiale, a electrodului cat si a cusaturii metalice. Ca si mod de aplicare se face prin aseazarea electrodului in locul ce urmeaza a fi sudat fara agitare ci doar mentinerea contactului dintre cele doua metale pana la fuziunea acestora. In momentul in care se formeaza o baie de sudura miscati electrodul in directia dorita pentru continuarea sudurii.

Este important sa tineti cont de orice sfat pe care il primiti fie de la profesionistii in sudura, dar mai important este sa va antrenati in realizarea sudurii chiar si pe resturi de metale. Cu rabdare si exercitiu continuu veti reusii sa va imbunatati tehnica cat si setarile de intensitate. Aparatele de sudura moderne cele de tip invertor promoveaza tot timpul adaptarea la diferite practici ce se utilizeaza in sudura. Chiar puteti sa va luati cateva notite despre parametrii utilizati in anumite proiecte si rezultatul obtinut.

Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont este legat de aspectul sudurii. Orice tip de sudura produce o deformare asupra materialului datorita caldurii. Dupa racire, sudura poate deveni uneori usor ciudata. Pentru a compensa acest lucru aceasta poate fi usor lovita pentru a prelungi metalul pentru a reveni la forma initiala dar si pentru eliminare zgurei ce se formeaza la suprafata sudurii.

Eu de ce nu realizez suduri estetice?

Iti spuneam de la inceput ca utilizarea unui aparat de sudura MMA nu produce cele mai estetice suduri. Daca vezi in alte parti aceste suduri estetice te informam ca acestea au fost efectuatea cu alte echipamente de sudura precum aparatul de sudura semi-automat MIG MAG. Este un proces diferit de sudura controlata prin care se realizeaza un arc electric intre o sarma speciala de sudura si metal. Firul de sudura contine in interior un gaz cu rol de protectie a sudurii si nu este necesar a se utiliza alt gaz. Fuziunea dintre materiale se realizeaza cu acest fir care inlocuieste electrodul ce permite ansamblarea pieselor metalice.

Patrunderea in profunzimea materialului ce este sudat depinde de viteza de rulare a firului si de amperajul aparatului de sudura selectat.