Sfaturi pentru incepatori in ale suduri

Sudura ca orice alta activitate este o abilitate ce poate fi invata iar uneori poate dura ani de zile pentru perfectionare si pentru a deveni un sudor profesionist. Cu toate acestea, paote fi destul de usor de invatat atat timp cat exista dorinta si timp pentru a intelege procesul de sudura in general. Datorita utilizarii sale la scara larga a tehnologiei invertorului de sudura, prin lovire ce reprezinta partea cea mai dificila de invatat poate deveni mai putin frustranta datorita arcului ce se formeaza foarte usor. Echipamentele de siguranta cum ar fi masca de sudura cu intunecare automata fac ca procesul sa devina mult mai rapid, mai sigur si mai frustrant fata de cativa ani in urma cand acestea nu eram. 

Pe aproape toate site-urile de specialitate puteti regasiti un astfel de aparat de sudura mma, denumita si sudura cu arc metalic. Sudura cu arc se realizeaza prin crearea unei fuziuni intre o tija metalica ecranata si metalul care este sudat. Electrozii de sudura sunt acoperiti cu un materil care atunci cand se creeaza sudura, acesta arde, si poate genera un gaz de protectie in jurul sudurii, fata de particulele din atmosfera ca oxigen, umiditate si alte gaze ce sunt prezente in aer. Invertor sudura mm este in prezent cel mai ieftin si cel mai fiabil datorita faptului ca este cel mai ieftin echipament si nu are piese mobile ce se pot defecta. Majoritatea sudorilor, astazi profesionist au invatat tehnica prima data cu un astfel de echipament. Sudura cu arc este in continuare si astazi cea mai populara solutie de realizare a sudurii pe materialele feroase. Singura problema care apare este cea legata de faptul ca la fiecare cateva secunde sudura trebuie oprita pentru a nu supraincalzi materialul dar si pentru schimbarea electrozilor. Aceste echipamente au insa si un dezavantaj legat de lucrarile ce necesita precizie foarte mare si pentru realizarea sudurilor pe materialele neferoase deoarece pot patrunde in profunzimea materialului si a stropirii din jurul sau.

Calitatea sudurii depinde foarte mult si de electrodul utilizat. Aspectele ce trebuiesc luate in considerare sunt legate de calitatea acestuia, grosimea, materialul ce urmeaza a fi sudat, tipul de curent si directia sudurii. Este bine de precizat ca pe ambalajul pachetului de electrozi producatorul sugereaza amperajul la care sa fie utilizat acel electrod. Este necesar a se face analiza in prealabil pentru alegerea potrivita a electrodului. Grosimea electrodului depinde foarte mult si de grosimea metalului pe care urmeaza sa il sudati. Cu cat electrodul este mai gros cu atat va fi necesar sa loviti mai adanc si mai atent pentru ca sudura sa se realizeze corect. Daca alegeti sa achizitionati un aparat de sudura ieftin de 160A puteti suda ore in sir daca se va utiliza un electrod sudura de 1.6 mm la un amperaj mai mic decat maximul invertorului.

In aceste conditii puteti economisi bani pe terment lung si puteti avea un aparat de sudura mic fara a avea probleme dar cu performantele unui aparat de sudura de amperaj mai mare. Este foarte important ca electrozii sa fie uscati in permanenta si nu se utilizeaza cand acestia sunt umezi.