Ce gasesti in cutia unui aparat de sudura?

Fie ca vrei sa refaci o masina, sau ai nevoie sa iti faci propriu gratar din fier forjat un aparat de sudura va varianta cea mai buna cand alegi sa faci cu mana ta. Acest lucru implica si utilizarea unui aparat de sudura adecvat astfel incat sa nu existe probleme la imbinarea metalelor datorita incompatibilitatilor. Daca discutam despre sudorii profesionisti acestia utilizeaza o serie de aparate de sudura profesionale dedicate anumitor operatiuni. In functie de buget si la ceea ce intentionati sa il utilizati un aparat de sudura mma este cea mai buna varianta.

Sudura cu arc electric face referire la arcul electric vizibil cauzat de momentul in care electrodul este adus in contact cu materialul metalic ce urmeaza a fi sudat. Primul pas in procesul de sudare cu arc este reprezentat de amorsarea electrodului prin trecerea acestuia peste metalul care urmeaza a fi sudat.

Electrodul rutilic

Electrodul rutilic este cel mai utilizat tip de electrod dar si cel mai comun. Este acoperit cu un material conductiv ce faciliteaza initierea sudurii dar si fluiditatea acesteia. Topirea stratului ce il acopera formeaza zgura ce are rolul de a proteja sudura de oxidare si poate fi indepartata foarte usor cu un ciocan.

Electrodul bazic

Electrodul bazic se utilizeaza foarte des in principal in industria de montare a conductelor si a cazanelor. Este un electrod mult mai scump ce se amorseaza mult mai greu ca electrodul bazic, si unele tipuri din acesti electrozi pot necesita preincalzire inainte de a fi utilizati.

Conectorii

Fie ca discutam de cablul de alimentare ce are rolul de a furniza invertorului de sudura electricitate acesta se regaseste in orice pachet al aparatului. Este deasemenea foarte important ca in pachet sa regasim cablul cu clestele port electrod ce sustine electrodul si cablul de masa ce are rolul de a scurtcircuita sistemul pentru formarea arcului electric.

Masca de sudura si palmarii

Nu in ultimul rand este masca de sudura ce poate fi una normala simpla sau una cu intunecare automata. Cea cu intunecare automata si prindere pe cap este foarte eficienta deoarece va puteti concentra mult mai bine asupra realizarii sudurii nefiind nevoie ca intr-o mana sa tineti clestele port electrod si in cealalta mana masca de sudura. Palmarii sunt si el foarte importanti pentru ca va permit protejarea mainilor impotriva stropilor fierbinti de metal ce sar in procesul de sudura.

Daca esti incepator iti sugeram sa iti alegi un aparat de sudura mma. Este un achipament usor ce poate suda materiale feroase de grosimi cuprinse intre 2 si 5 mm fara prea mari probleme. Prin reglarea corespunzatoare a amperajului veti putea realiza suduri frumoase si nu veti face gauri in materialul suport datorita unei fuziuni prea mari.